Het kraambed

Het kraambed is de tijd waarin jullie mogen wennen aan jullie nieuwe kindje en waarin het lichaam van de vrouw moet “ontzwangeren”. Het is vaak een mooie tijd waarin jullie kunnen genieten van jullie nieuwe gezinslid en veel cadeautjes en visite zullen krijgen, maar het is vaak ook een hele vermoeiende week. Vaak heb je al wat slaap gemist door de bevalling en jullie kleine heeft de eerste weken nachtvoedingen nodig, waardoor je gauw wat slaaptekort kunt krijgen. Daarnaast heeft een kraamvrouw nog ruim bloedverlies waardoor ze moe en ook wat duizelig kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk dat jullie voor voldoende rust (gedoseerde visite en goede middagslaap) zorgen.

  

De kraamverzorgende

De kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling en zal de eerste 8 dagen na de bevalling voor jullie zorgen. Als je in het ziekenhuis bevallen bent, start de kraamzorg zodra je thuis komt tot 8 dagen na de bevalling. De kraamverzorgende zorgt in principe voor moeder en kind[eren] en doet de basis huishoudelijke taken zoals de was, toilet en badkamer schoonmaken en stofzuigen. Het belangrijkste is dat ze jullie een heleboel kan leren over de verzorging van jullie pasgeborene zoals verschonen, in bad doen, warm houden, voeden en temperaturen. Verder voert ze een aantal belangrijke controles bij moeder en kind uit. Wij komen om de dag langs en bespreken met de kraamverzorgster en jullie of alles normaal verloopt en stemmen de zorg met elkaar af. Indien nodig kunnen wij besluiten dat er nog langer kraamzorg geïndiceerd wordt, bijvoorbeeld na een keizersnede of bij een infectie.

Kraamzorg aanvragen

Wij vinden het heel belangrijk dat jullie een goede kraamtijd hebben en dat de samenwerking tussen kraamverzorgster en verloskundige optimaal is. Zowel tijdens de bevalling als in de kraamperiode is het belangrijk dat de kraamverzorgende en de verloskundige weten wat zij van elkaar kunnen verwachten en welke protocollen er gehanteerd worden. Daarom werken wij sinds januari 2015 veel met een vast kraamzorgteam. Met dit team hebben we regelmatig werkoverleg, en ik mag jaarlijks de acute situaties met hen trainen, zodat we een optimale samenwerking rond jullie bevalling en kraambed kunnen bereiken en op één lijn zitten.

Wil je profiteren van deze mooie samenwerking, dan kun je je aanmelden via de website www.buurtzorgkraam.nl/aanmelden . Het is handig om dit al rond 8 weken te doen want zij nemen per maand maar een beperkt aantal mensen aan zodat ze die 8 dagen kunnen garanderen. 

Verder werken we ook graag met een aantal goede ZZPérs:
Henny Lubberman [ Dalen]
KrzIni Mini    
Kraamzorg Marjan


Heb je voorkeur voor een andere organisatie of een kraamverzorgende die jij kent, dan staat het je natuurlijk vrij om je daar aan te melden.

Een leuke site die wij je
graag aanbevelen
www.howaboutmom.nl