Ons controle-schema:

  • Van 11 tot 24 wekend zwangerschap: elke 4 weken;
  • van 24 tot 30 weken zwangerschap: elke 3 weken;
  • van 30 tot 36 weken zwangerschap: elke 2 weken;
  • van 36 tot 42 weken zwangerschap: elke week
     indien nodig tussendoor

Geplande echo's 
Tijdens de zwangerschap heb je recht op een aantal echo´s. De meeste hiervan maken wij zelf. We zullen echter niet elke controle de baby gaan bekijken via het echo apparaat. Dit is omdat we de baby niet onnodig bloot willen stellen aan geluidsgolven. De echo's die je krijgt, zullen dan ook functioneel zijn. Geslachtsbepalende echo's voeren wij op verzoek bij 17 weken uit. Ook hebben we de mogelijkheid om een 3D echo te maken. Maar deze vallen onder een 'pretecho'. Hiervoor verwijzen we jullie naar deze dienst pretecho maken.
De 13 en 20 weken screeningsecho (SEO's) en NIPT doen wij niet op de praktijk. Hiervoor worden jullie doorverwezen. 


Vitaliteitsecho (8 weken)
De eerste echo die je krijgt is de vitaliteitsecho. Deze echo vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. We kijken of we een vruchtje in je baarmoeder kunnen zien, of er sprake is van één vruchtje of meerdere vruchtjes, of het hartje van het vruchtje klopt en hoe groot het vruchtje is. Vaak kunnen we dit met een uitwendige echo (via de buik) goed beoordelen, maar soms is het nodig om een inwendige echo te maken. 

Termijnecho (11 weken)
De tweede echo die je krijgt is de termijnecho. Rond 11 weken zwangerschap kunnen we aan de hand van de lengte van de foetus (gemeten van kruin tot stuitje) de zwangerschapsduur en daarmee ook de uitgerekende datum berekenen. Bij 11 weken kan deze echo vaak via de buik. Voor deze echo is het verstandig dat je een gevulde blaas hebt. Ga daarom het laatste uur voor de echo niet meer naar het toilet. Uiteraard krijg je ook een mooie foto mee naar huis. 

Screeningsecho (13 weken) ETSEO
Voor deze echo verwijzen wij je door naar het ziekenhuis.

Screeningsecho (20 weken) TTSEO
Voor deze echo verwijzen wij je door naar het ziekenhuis.

Groeiecho (30 en 34 weken)
Bij 30 en 34 weken kijken we of je kindje voldoende en niet te hard groeit.
Liggingsecho (36 weken) 
Je krijgt standaard bij 36 weken zwangerschap nog een liggingsecho om zeker te zijn dat het hoofd beneden ligt.